Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Krigets dotter : kvinna, liv, frihet
Isbn: 978-91-2718-384-1
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: april 2023

E-bok

Krigets dotter : kvinna, liv, frihet

”Jag är min mammas dotter. Dotter av en kvinna. Född att ärva en kamp och en historia levd av generationer kvinnor innan mig.”

I Iran har folket, med kvinnorna i spetsen, än en gång rest sig för att störta en diktatur. Mordet på den kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amini startade de protester vi nu ser över hela Iran, som inleddes i Jinas hemstad i de kurdiska områdena.

IKrigets dotterberättar Ala Riani sin familjs historia. Om hennes mor- och farföräldrars kamp för ett fritt Kurdistan, och hennes föräldrars kamp först mot shahen och sedan mot islamisterna som tog makten.

Ala Riani föddes strax efter den islamiska revolutionen 1979, då shahen störtades och ayatollah Khomeini utropade Iran till en islamisk republik. Khomeinis första fatwa var att utfärda ett krig mot de kurdiska områdena i Iran. Natten då Ala föddes till världen föll bomberna över hennes hemstad.

De tidiga egna minnesbilderna blandas med hennes föräldrars berättelser om revolutionen och släktens historier om kampen för frihet i Kurdistan under 1900-talet. Berättelserna från barndomen och den dramatiska flykten till Sverige varvas med historiska utblickar i kampen för ett fritt Kurdistan.

Ala Riani skriver vackert och osentimentalt om en familj och ett folk som lever under ständigt hot och våld.

 

Ala Riani (f. 1980) är skådespelare och har medverkat i produktioner somKalifat ochDet som göms i snö. Nu utkommer hennes debutbok, en självbiografisk skildring av kamp och frihet.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone