Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Den dolda alliansen : Sveriges hemliga NATO-förbindelser
Isbn: 978-91-2718-533-3
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Memoarer & Biografier Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: april 2023

E-bok

Den dolda alliansen : Sveriges hemliga NATO-förbindelser

”Ingen som vill förstå och förhålla sig till Sverige under det kalla kriget kommer undan hans grundliga redogörelse.” Svenska Dagbladet

”Nu rivs de sista slöjorna undan... Den redan hårt prövade svenska självbilden blir knappast vackrare.” Dagens Nyheter


Det hyllade standardverket om Sverige och NATO – nu utökat med ett nyskrivet kapitel om hur Sverige blir Nato-land.

”Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”. Så löd formeln som trummades in i oss svenskar under det kalla kriget. Men någon svensk försvarsplan för neutralitet fanns inte. I största hemlighet bedrev Sverige en dubbelpolitik. Ett topphemligt samarbete med NATO-länderna pågick i en omfattning som hållits dold för svenska folket.

I Den dolda alliansenavslöjas en informell allians med topphemliga möten, tekniska förbindelser och krigsförberedelser med NATO-grannarna och USA. Mordet på Olof Palme 1986 var nära att utlösa livlinan västerut. Också andra krigsförberedelser, som ett topphemligt flygförband och en svensk motståndsrörelse, skildras.

I Washington sågs Sverige som informell NATO-medlem och i Moskva togs neutraliteten inte på allvar. I boken bevaras också kärnfrågan: vad visste svenska politiker?

I denna utökade, femte, upplaga skildras hur NATO-samarbetet efter kalla krigets slut stegvis blir öppet, samtidigt som Sveriges försvar rustas ned. När Ryssland attackerar Ukraina 2022 finns endast ett alternativ kvar: att snabbt söka NATO-medlemskap.

Den spännande skildringen bygger på intervjuer i fem länder med politiker, officerare, diplomater och andra nyckelpersoner samt åtskilliga dokument som varit hemliga.

FörDen dolda alliansenhar Holmström tilldelats fyra priser: Svensk Tidskrifts Publicistpris, Tilas militärhistoriska pris, Kungliga Krigsvetenskapsakademiens silvermedalj samt Grävande Journalisters Guldspade ”för att ihärdigt, omfattande och detaljrikt ha blottlagt offentliga lögner om Sveriges samarbete med NATO under flera generationer”.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone