Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Tillåt mig tvivla : En bok om åsikter på gott och ont
Isbn: 978-91-2717-560-0
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Psykologi
Tillgänglig sedan: januari 2023

E-bok

Tillåt mig tvivla : En bok om åsikter på gott och ont

Tvärsäkerhet och dogmatism kan medföra stora risker. Åsikter styr våra liv och när de går isär kan de leda till låsningar, brytningar och farlig polarisering – men oenigheterna kan också vara utvecklande och stimulerande, och de kan hjälpa oss att tänka nytt.

Allt som oftast betraktar vi våra åsikter som etablerade sanningar och där fastnar vi. Att ändra sig eller att se problemet ur ett annat perspektiv förefaller bortom vår förmåga. Vi vill inte bli överbevisade, vi vill få våra föreställningar bekräftade.

En övertygelse kan vara en stark drivkraft. Med en sådan i ryggen kan vi peka med hela handen och entusiasmera andra. De med andra åsikter och de neutrala gör bäst i att flytta på sig när hela ekipaget kör så det ryker.

Men tänk om vi har fel? Om vi benar upp varför vi tycker som vi gör kan vi se på våra övertygelser med större distans. Då har vi också chansen att ompröva dem när det behövs.

Varifrån kommer våra åsikter? Varför är de så svåra att ändra på? Och hur kan jag utnyttja denna kunskap för att bli mindre tvärsäker och mer insiktsfull?

Stefan Einhorn och Folke Tersman tacklar tillsammans ett mångbottnat ämne. De lär fortfarande vara sams, även om de inte alltid har samma åsikt.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone