Jump to content
Cover for Att prata val: Hur artificiell intelligens kan förändra vår kommunikation
Isbn: 978-91-8023-930-1
Publisher: Modernista
Category:
Science
Accessible since: October 2022

E-book

Att prata val: Hur artificiell intelligens kan förändra vår kommunikation

Hur artificiell intelligens kan förändra vår kommunikation med djur

Utsedd till en av årets bästa böcker 2022 av The New Yorker 

»Vi stannar sällan upp och reflekterar över vad djur tänker eller känner, eller frågar oss om deras inre liv påminner om vårt eget. Tom Mustills fängslande och djupt mänskliga bok visar oss varför vi måste göra det - och vad vi, och planeten, skulle kunna tjäna på det.« Greta Thunberg

»Faktarik och intresseväckande.« Betyg: 4 av 5 - Bengt Magnusson Björksten, BTJ

Den 12 september 2015 paddlar naturfilmaren Tom Mustill utanför Kaliforniens kust. En knölval slår i vattnet bara någon meter från hans kanot, men Tom överlever mirakulöst. Kvar hänger frågorna: Var det ett misstag från valens sida? Ett utslag av aggressivitet? Eller ett hemligt budskap?
I jakten på svar reser Tom världen över för att förstå relationen mellan människa och val. Han träffar IT-entreprenörer som använder sig av artificiell intelligens för att avkoda djurens kommunikation. Det blir en resa där tekniska landvinningar möter naturens underverk, där Silicon Valleys mest avancerade metoder används för att förstå valarnas språk och koder.
Att prata val handlar om människans förhållande till djuren och allt det som förenar oss, och om den banbrytande forskning som sker just nu på områden som beteendevetenskap, biologi och lingvistik. En populärvetenskaplig djupdykning i det okända som är omöjlig att lägga ifrån sig.
I översättning av Åsa Brolin.

TOM MUSTILL är en mångfaldigt prisbelönt producent och regissör av naturfilmer. Han har arbetat tillsammans med bland andra Greta Thunberg och Stephen Fry. Hans naturepos Inuti naturens jättar belönades med en BAFTA.

»Genom sin högst personliga resa - och sina diskussioner med experter - förmedlar Tom Mustill valsångens och valkommunikationens rikedom. Främst av allt får vi en enorm respekt för dessa havens giganter.« Frans de Waal, författare till Different: Gender Through the Eyes of a PrimatologistLog in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone