Jump to content
Cover for Paradais
Isbn: 978-91-8890-322-8
Publisher: Bokförlaget Tranan
Category:
Novels
Accessible since: June 2022
Narrator: Danilo Bejarano
Length: 5 hours 44 minutes

Audiobook

Paradais

ÅTTA VECKOR SOM #1 PÅ DN:S KRITIKERLISTA

Polo har gjort något jävligt dumt. Det är som fördömt: varje gång han har ett val tycks han välja fel väg. Och nu hör han hur sirenerna närmar sig.

I ett rasande ordflöde som inte liknar något annat du hört listar Polo sina bortförklaringar. Hur han hatar att slava med de rika människornas gräsmattor i grindsamhället Paradise där han jobbar och hur less han är på sin mammas tjat och kusinen med sin gravidmage som snott hans säng. Allt var den rike, fete Francos fel, det ska han säga till dem när de kommer.

Paradais är en oförsonlig skildring av ett samtida Mexiko präglat av våld, drogkarteller och giftig maskulinitet. Den hyllade mexikanska författaren Fernanda Melchor skildrar här två tonårspojkar från vitt skilda positioner i ett avgrundslikt klassamhälle och visar på nytt att hon är en av Latinamerikas klarast lysande författarstjärnor.

»En sen kväll tänkte jag läsa de första sidorna i den mexikanska författaren Fernanda Melchors roman ”Paradais” – men i stället slukade jag boken i ett svep.«
Åsa Beckman, DN

»Paradais är dagens Mexiko, ett land med gränslöst våld, dödliga mansideal, knarkhandel och fattigdom. Fernanda Melchor gestaltar allt med en språklig exakthet som är snudd på himmelsk, men med en handling som är helvetisk.«
Lina Kalmteg, P1 Kulturnytt

FERNANDA MELCHOR är född 1982 i Veracruz, Mexiko. Hennes litterära stil har kallats »mardrömslik realism« och har jämförts med såväl Cormac McCarthy som Roberto Bolaño. Med romanen Orkansäsong (Tranan 2021) fick hon ett stort genombrott och översätts nu världen över. Paradais gavs ut i Mexiko 2021 och håller nu på att filmatiseras.

HANNA NORDENHÖK är författare och översättare från spanska. Hennes översättning av Orkansäsong kallades »gudabenådad«, och Svenska Dagbladets kritiker skrev att hon »tycks besitta magiska krafter«.

DANILO BEJARANO slog igenom i rollen som den kriminelle Hamid i SVT:s klassiska serie Tusenbröder. Han tillhör Dramatens fasta ensemble och har hyllats stort för sin rollprestation i deras uppsättning av Linje Lusta.

Innehåller grovt språkbruk.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone