Jump to content
Cover for Mina universitet
Isbn: 978-91-7742-590-8
Publisher: Bakhåll
Category:
Novels Historic facsimile
Accessible since: May 2022

E-book

Mina universitet

Maksim Gorkijs mästerverk den självbiografiska romanen Mina universitet i nyöversättning och med efterord av Bengt Samuelson.

Mina universitet handlar om hur författaren som ung reser till Kazan för att studera vid universitetet trots att han inte har pengar till det. Han hankar sig fram bland samhällets mest utsatta. En vän som arbetar som korrekturläsare på en tidning har vänt på dygnet och sover på dagarna - och lånar ut sin säng så att Maksim kan sova i den på nätterna.

Men studierna blir eftersatta, istället blir det desto mer av umgänge med det fattiga folkets många original. Gorkij flackar runt. Han stuvar på Volgas pråmar, han är bodbiträde i en bybutik, han bakar kringlor i ett källarbageri, han rensar i trädgårdar, han får jobb på fiskfabrik.

Gorkijs verkliga universitet, alltså det som skänker handfast kunskap och vishet, visar sig vara livet självt.

"Det är tyst i staden. Men bara nästan - i närheten hörs en portvakts sopkvast, och kvittret från yrvakna sparvar."

"När man studerar hur en människa uppträder när hon är helt ensam med sig själv, kan man tro att hon har mist förståndet."

"Svarta höstmoln stockar sig över floden. Runt omkring oss anar vi ingenting mer än mörkrets stilla rörelse, som suddar ut strandlinjen, det verkar som om hela jorden smälter i den, förvandlas till rök och vatten, oavbrutet, oändligt, med hela sin massa strömmande någonstans långt ner i ett tomt, stumt djup, där det varken finns sol, eller måne, eller stjärnor."

De människor han lär känna är personligheter ur det ryska folkdjupet. Alla är alltså unika och udda. Råbarkade män, kroppsarbetare som förmår hugga i, spensliga intellektuella pojkar, ömsinta, förtvivlade, kvinnor som kämpar för att få omöjligheter att gå ihop, unga, gamla. Samtliga skildrade med oerhörd närhet, med psykologisk klarblick.

Mina universitet är en berättelse om frigörelsen från barndomen, om att ta det fulla ansvaret för sig själv och sina handlingar, att lära sig göra de rätta valen, gå den svåra vägen om man måste, lita till sin egen förmåga, om vänskapens värde.

Romanen Mina universitet av Maksim Gorkij. Nyöversättning och efterord Bengt Samuelson.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone