Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Historia Nu: Tredje Riket
Isbn: 978-91-8050-099-9
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: maj 2022
Uppläsare: Urban Lindstedt
Length: 4 timmar 33 minuter

Ljudbok

Historia Nu: Tredje Riket

av

Genom att försöka se på händelserna i Tyskland från 1918 till 1939 utifrån dåtidens människors perspektiv blir Hitlers väg till makten begripligare, om än svårsmält. Nazisternas hänsynslöshet och avsaknaden av ett historiskt facit gjorde att tyskarna accepterade att offra allt för en österrikisk korpral som aldrig haft ett riktigt arbete och som hängav sig åt rasmystiska teorier. När arbetslösheten nådde upp till 30 procent i vissa områden kunde det välorganiserade och hänsynslösa nazistpartiet gå från ett obetydligt extremistparti för missanpassade till Tysklands största parti.

Hitler hade områden där han utövade ett personligt maktutövande -
raspolitiken som präglades av en extrem antisemitism och utrikespolitiken som syftade till att göra upp med den förnedrande Versaillesfreden och att skaffa Tyskland lebensraum i öst. Här hittar vi själva kärnan i Adolf Hitlers maktambitioner.

För nazisterna var deras lära om raser och kampen mellan raser helt central. I deras världsbild var judarna ett dödligt hot mot det tyska folket som kom både i formen av internationell kapitalism och kommunistiska bolsjeviker. När nazisterna tog makten efter riksdagsbranden 1933 påbörjades arbetet med att omforma Tyskland efter den nazistiska ideologin. Allting nazisterna gör vid makten är en förberedelse inför det eftersträvade kriget.

Tredje riket består av en fördjupande serie från podden Historia Nu, med nyskriven inledning. Medverkar gör Urban Lindstedt och professor Martin Hårdstedt.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone