Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Blod i gruset
Isbn: 978-91-5013-702-6
Förlag: Alfabeta
Kategori:
Romaner 9-12 år Samhälle & politik Historia
Tillgänglig sedan: maj 2022
Uppläsare: Stefan Jakobsson
Length: 3 timmar 38 minuter

Ljudbok

Blod i gruset

Varför drömmer Lasse mardrömmar och skriker blod i gruset? 11-åriga Mats måste ta hjälp av sin klasskompis Arlene, som han inte alls kommer överens med, för att hitta svaren som alla pekar mot händelserna i Ådalen 1931.
Ända sedan Mats var liten har han varit vän med Lasse och Ing-Mari, det gamla paret i huset nere i backen. Men en kväll när Lasse vaknar på soffan skriker han av skräck och griper tag i Mats arm så hårt att det blir ett rött märke.

Varför drömmer Lasse mardrömmar? Varför skriker han om "blod i gruset"? Mats söker efter svaren i Lasses ungdom och i traktens dramatiska historia. Klasskompisen Arlene verkar veta något, men vill först inte hjälpa till. Varför är hon så arg på Mats? Och vad är det hon skriver i sin svarta bok?

Ibland som fiender, ibland som motvilliga vänner, spårar Mats och Arlene Lasses historia ändå tillbaka till en vårdag för länge sedan. Den dagen då fyratusen människor marscherade rakt in i elden från soldaternas gevär och kulsprutor.

Mats Jonsson berättar med lätt hand och stor inlevelse om hur en historisk händelse kan påverka livet för flera generationer. 

"Blod i gruset är totalt superlokal och samtidigt akut allmängiltig och som sådan hans klart bästa bok hittills." Steven Ekholm, Dagens Nyheter

Blod i gruset är Mats Jonssons första kapitelbok. Han har tidigare givit ut tre kritikerhyllade serieböcker för lågstadieåldern, senast Emelie Nicklasson & jag som belönades med Norrlands litteraturpris 2015. Hans senaste bok för vuxna var den mycket uppmärksammade serieromanen När vi var samer, 2021. 


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone