Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Jesus
Isbn: 978-91-7789-598-5
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: februari 2021
Uppläsare: Per Juhlin
Length: 6 timmar 22 minuter

Ljudbok

Jesus

Jesus – historiens mest kända individ – finns det mer att skriva om honom? Javisst, anser historikern Dick Harrison, särskilt om man vänder på perspektiven och ställer frågor som är intressanta för nutidsmänniskan.

Att Jesus har tillägnats fler biografiska verk än någon annan historisk gestalt är på samma gång självklart som obegripligt. Självklart, eftersom den rörelse han drog igång utvecklades till världens största religion. Obegripligt, eftersom vi har så få säkra biografiska uppgifter om honom. De äldsta källorna, från aposteln Paulus tid, nämner endast några få detaljer om hans liv och lära. Källorna i Nya testamentet är källkritiskt sett besvärliga att hantera.

I sin bok skildrar Dick Harrison den historiska personen Jesus – han som kom från Nasaret, var verksam i Galileen, hamnade i bråk med de styrande i Jerusalem och avrättades i relativt ung ålder. Men författaren resonerar även kring fundamenten i kristendomen – uppståndelsen, himmelsfärden, miraklen – finns det något historiskt belägg för detta?

Jesus är en problematiserande, kunnig levnadsteckning över en av världshistoriens mest omdebatterade människor. Det är upp till läsaren att avgöra om problemen får sin lösning och om författaren bringar nytt ljus över Jesu liv och gärning. Eller som objektet för denna bok själv skulle ha konstaterat, ”sök, så skall ni finna”.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone