Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Duktig flicka : Misogynins logik
Isbn: 978-91-7819-806-1
Förlag: Fri Tanke Förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: oktober 2020

E-bok

Duktig flicka : Misogynins logik

Vad är egentligen misogyni? Och vem kan kallas misogyn? Hur skiljer sig misogyni från sexism, och varför verkar den bestå – eller till och med breda ut sig – i en tid när sexismen och de strikta könsrollerna tycks ha minskat?

I Duktig flicka utforskar filosofen och författaren Kate Manne misogynins roll i offentligheten och politiken. Manne argumenterar för att misogyni inte bör förstås som hat mot kvinnor, bara för att de är kvinnor. Det handlar snarare om kontroll, där ”dåliga” kvinnor, det vill säga de som inte uppfyller den könsroll de tilldelats eller som till och med utmanar den manliga dominansen, straffas och stängs ute. Det här kan ske genom allt från våld eller hot om våld till mer subtila bestraffningar som att kvinnor bedöms hårdare än män för likadana övertramp. Samtidigt som misogyn fientlighet drabbar kvinnor som anses vara eller bete sig oacceptabelt, kan andra kvinnor lyftas upp och belönas, om de tvärtom extra väl lever upp till traditionella krav och förväntningar.

Genom en serie exempel från framförallt dagens USA målar Kate Manne upp en helhetsbild som hjälper till att förklara den kontext som det amerikanska presidentvalet 2016 utspelade sig i. Kunde det hat som riktades mot Hillary Clinton förutses? Var det redan på förhand givet att människor skulle förlåta Donald Trump för hans historia av sexuella övergrepp och trakasserier? Enligt den misogyna logiken menar Manne att det tyvärr var självklart.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone