Jump to content
Cover for Swahili - en släktkrönika
Isbn: 978-91-7517-895-0
Publisher: Recito Förlag
Category:
Memoirs & Biography Language & Dictionaries
Accessible since: April 2016

E-book

Swahili - en släktkrönika

Swahili i olika former är ett av världens största språk med mer än 100 miljoner talare. Det är ett betydelsefullt och uppfordrande språk i såväl Afrika som East Africa Community.

Swahili lever i två språkliga världar; dels den standardiserade swahili som förekommer i Tanzania som ett strikt språk som övervakas av ett språkvårdande organ. Den andra världen är den swahili som inte följer 
några standardiserade regler. Skillnaden mellan dessa två är arabiska lånord som används i öst och inte i väst. där bantustruktur och lånord från lokala språk samt olika världsspråk dominerar. Det är så att bantuswahili talas och varierar på lokal nivå. Swahili måste man lära genom att gå i skolan, hävdar kritikerna mot standardswahili samtidigt som de stöder den s k bantuswahilin.

Det finns en oro för swahilis framtid. Några är oroliga för att det godkända swahili skall förvanskas genom slang, och lånord. Andra oroar sig för swahilis bristande öppenhet för levande ord. 

Författaren ger här en berättelse om swahili och dess språkliga grannar, arabiska och olika bantuspråk samt deras relation till swahili och dess kulturella historia. Under mer än 40 år har författaren samlat material om det levande språket swahili och de angränsande språken och studerat hur de kopplats samman med religion och intern och extern politik.

I boken erbjuds en spännande läsning om bantuswahiisläkten i forna Tanganyika och i grannländerna Kenya, Uganda och Congo.

Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone